Fogyasztóvédelem

A gráciák az egészségmegőrzésre is figyelnek

2013. 11. 08.

graciak_gyuribacsi_131108ml_09.jpg

A Miskolci Gráciák Egyesület számára kiemelten fontos a jótékonyság és az egészség megőrzése, de 2010-ben csatlakoztak a Három királyfi Három királylány mozgalomhoz is, amelynek lényege, hogy több gyermek születhessen, ne csupán tervezzék a gyermekeket a párok. Egy babaváró program keretében tartott előadást, a gráciák meghívására Szabó György, Gyuri bácsi, a bükki füvesember. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában megrendezett eseményen részt vett Sebestyén László országgyűlési képviselő is, aki meglepetésvendéggel érkezett. Mint mondta, mára számos iskola és intézmény köszönhet segítséget a miskolci gráciáknak.

– A gráciák hívtak meg a mai programra, ahová meglepetésvendégként elhoztam Kamarás Máté barátomat is. Szabó Gyuri bácsi barátom fog előadást tartani. A gráciák múltját mindig a segítő szándék jellemezte, jellemzi most is, ezért az ő meghívásuknak eleget kell tenni – tette hozzá Sebestyén László.

graciak_gyuribacsi_131108ml_05.jpg

Pelczné Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák Egyesületének elnöke elmondta, kulturális és ismeretterjesztő programot szerveztek, hiszen ennek komoly üzenete van. Mint kiemelte, a mozgalom, amihez három éve csatlakoztak kiemelten fontos célt szolgál: szülessenek meg azok a gyerekek, akiket kezdetben terveznek az emberek.

– Gyuri bácsi babaváró programmal kapcsolatban fog előadást tartani, és hozott magával a termékeiből is. Emellett azonban egy új programot is szervezünk. A karácsony közeledtével, az adventi időszakra készülve egy betlehemi jászolkészítő pályázatot hirdetünk iskolások és hagyományőrző csoportok részére. Az ötlet nem tőlünk való, Nápolyban jártam a közelmúltban, és ott láttam a város különböző pontjain, képzőművészek által készített jászolokat. Mi szeretnénk a miskolciakat bevonni. A cél, hogy a hagyományok megtartása mellett kreatív alkotás készüljenek. Ezeket december 13-án, a Gárdonyi művelődési házban bemutatjuk, értékeljük, a közönség szavazatára is számítunk, s 14-én kikerülnek a város forgalmas pontjai a győztes alkotásokat – mondta, hozzátéve, hogy a jelentkezési határidő november 30, december 13-ára az elkészített alkotásokat várják. Az első három helyezet és a közönségdíjas pedig pénzjutalomban is részesül – 50, 30, 20 ezer forint értékben.

A kihelyezett alkotásoknál lesznek különböző műsorok is a jelentkező iskolások diákjainak közreműködésével. Gonda Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház vezetője, az egyesület alapító tagja hozzátette, a december 13-én kiállított alkotásokat egy egyházi személyek, művészek és gráciák alkotta szakmai zsűri értékeli, s természetesen a közönség is szavazhat, sőt, számítanak a véleményekre.

graciak_gyuribacsi_131108ml_17.jpg

A püspöki hivatalban megrendezett eseményen Gyuri bácsi természetesen a gyógynövényekről, s a népi gyógyításról szólt előadásában, de kiemelt témákat érintve.
– Itt születtem Miskolcon, ebben az utcában jártam egykor elemi iskolába. Jó érzés visszatérni ide. A népi gyógyításról tartok előadást, majd személyes tanácsadást. Az érrendszer védelméről szólok ezúttal, mert az a legfontosabb, s a világon ilyen problémák következtében halnak meg a legtöbben, de a gyógynövények segíthetnek a bajokon. Ajánlom elsősorban a fehér fagyöngyöt, a csipkét, erdei málnát. A szívérrendszerre a galagonyát, a fehérfagyöngyöt, de beszélek a csalánról és a dióról is, hiszen az őszi szervezettisztításhoz ezek nagyon jók. A májra pedig az aranyvesszőfüvet ajánlom – részletezte Gyuri bácsi.

A kimerítő, részletes előadást követőn Gyuri bácsi a tőle megszokott jóindulattal és közvetlenséggel adott tanácsot a résztvevő érdeklődőknek, s természetesen termékeiből is vásárolhatott bárki.

Kiss J.
Fotó: Mocsári L.