Gazdaság

Plenary session week 10 2016 in Strasbourg

Address by Filippo Grandi UN High Commissioner for refugees  followed by one round of political group
speakers

Az Európai Parlament leszavazta a sokat vitatott ISDS vitarendezési mechanizmust

2015. 07. 08.

Az EP mai szavazásán Orbán Viktor nyilatkozatával egybehangzó álláspontot foglalt el a Fidesz és a KDNP képviselőinek támogatásával, amikor megszavazta a néppárt és a szocialisták közös javaslatát.A Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) elfogadott EP-határozat áttörés, mert a sokat vitatott ISDS mechanizmus elvetését kéri az unió nevében tárgyaló Európai Bizottságtól. E helyett egy olyan konfliktus-rendezési rendszert támogat az EP, amelynek tiszteletben kell tartania a nemzeti joghatóságok döntéseit, és a viták nem akadályozhatnák a tagállamok közpolitikai célkitűzéseit. A szöveg szerint „magánérdekek nem áshatják alá a közpolitikai célokat”.

A Fidesz-KDNP EP-képviselői üdvözlik, hogy ebben a kérdésben saját pártcsaládja, a néppárt, elmozdult a helyes irányba és támogatta a kompromisszumot. Az EP-ben a kommunista, a szélsőjobboldali és a zöld képviselők szavaztak a kompromisszum ellen.

Az Európai Parlamentben kiélezett vita tárgya a TTIP tervezetének több más eleme. A hazánk számára is fontos GMO-mentesség ügyében már korábban egyértelmű, számunkra kedvező állásfoglalást tett az Európai Parlament.