Fogyasztóvédelem

Magas szintű fogyasztóvédelem biztosítását sürgeti az Európai Parlament

Magas szintű fogyasztóvédelem biztosítását sürgeti az Európai Parlament

2014. 01. 14.

 ”Az európai fogyasztók naponta számtalan új kihívással és új információk tömegével találják szembe magukat. Mindez növeli az uniós jogorvoslati eszközök és a fogyasztóvédelmi programok által biztosított támogatás igényét” – mutatott rá a néppárti politikus. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint, ha hatékonyabbá válik a fogyasztóvédelem, a fogyasztók több bizalommal fordulnak majd a piacokon kínált termékek és szolgáltatások felé, ez pedig lendületet ad a versenynek és a gazdasági növekedésnek.

A jelenlegi gazdasági válság következtében a fogyasztóknak azonban sokkal összetettebb döntéseket kell hozniuk. Ezért is fontos, hogy hatékony, átlátható, megbízható és összehasonlítható tájékoztatás álljon a rendelkezésükre. "Az európai fogyasztóknak biztonságos termékekre és szolgáltatásokra van szükségük, továbbá bizonyosnak kell lenniük a hatékony piacfelügyelet működésében" – hangsúlyozta Pelczné Dr. Gáll Ildikó.
 
Ugyancsak meg kell említeni a fogyasztói jogviták alternatív rendezését szolgáló platform létrehozásának tervét, melynek költségvetése jelenleg jogalkotási javaslat tárgyát képezi. A fogyasztói jogviták alternatív rendezésére vonatkozó keretirányelvvel összefüggésben Pelczné Dr. Gáll Ildikó hangsúlyozta: meg kell könnyíteni az információcserét az e téren illetékes nemzeti szervek között, hogy javuljon a legjobb gyakorlatok terjesztése és az egymással folytatott tapasztalatcsere, külön figyelmet fordítva a kiszolgáltatott fogyasztók igényeire és jogaira.
 
 
Strasbourg, 2014. január 14.